Δ. Χατζηδάκης: Τι δουλεια έχει η αλεπού στο μνημονιανό παζάρι δημόσιας γης ?

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Π. Φαλήρου αποκρύπτει τα σχέδια και τους σκοπούς του για το ξεπούλημα της παραλιακής ζώνης.

 

Στο site της Invest in Greece (http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=223&la=2) διαβάσαμε:

«Η ιστορική ανάπτυξη της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»

Σας καλούμε να συμμετέχετε σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στη Μεσόγειο, την αναδιαμόρφωση του Αττικού Παράκτιου Μετώπου, γνωστού και ως «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Με τη δημιουργία της εταιρείας «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», οι επενδυτές θα αποκτήσουν πολυάριθμες ευκαιρίες, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έργα αναδιαμόρφωσης της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται, προς χάριν  του Δημοσίου και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 99 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.

Η νέα αυτή ρύθμιση παρέχει:

• την πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο
• τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής
• την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους 
• το βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης
• την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών
• τη δημιουργία υπεραξιών για όλη την Αττική

Τα ακίνητα της υπό Αξιοποίηση Περιοχής:

α) παραχωρούνται  στην εταιρεία με κοινές υπουργικές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών ή 
β) μεταβιβάζονται σε αυτήν μέσω αγοραπωλησίας, δωρεάς, κληροδοτήματος ή άλλου τύπου σύμβασης.»

Μέσω της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. μεθοδεύεται η πώληση-«αξιοποίηση» του συνόλου της παραλιακής ζώνης, από το ΣΕΦ μέχρι και την Βάρκιζα σε πρώτη φάση, του Παλαιού Φαλήρου περιλαμβανομένης. Στο Δ.Σ. της εταιρίας συμμετέχει και ο δήμαρχος του Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης.

Η εταιρεία προβλέπεται να έχει διάρκεια 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ (1.000 μετοχές των 500 ευρώ) το οποίο  καταβάλει εξ’ ολοκλήρου το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον νόμο«σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου. Οι εν λόγω εκτάσεις παραχωρούνται στην εταιρεία με κοινές υπουργικές Αποφάσεις ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβασης. Προφανώς σύμφωνα με τα πρότυπα του ξεπουλήματος δημόσιας γης που όρισε η πώληση των 6,5 χιλιάδων στρεμάτων του Ελληνικού έναντι 185€/τ.μ (!) για να δημιουργηθούν κλειστή πόλη πλουσίων, malls που θα εξαφανίσουν τις τοπικές αγορές των ομορων δήμων και Καζίνο.

Σημειώνεται πως σε αυτές τις περιοχές δεν περιλαμβάνονται μόνον οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού   και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Αστέρα Βουλιαγμένης (δώσαμε, δώσαμε…), του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ),  και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.

Ουσιαστικά η εταιρεία που συστάθηκε  και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά  λογοδοτεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν τεθεί όλες οι υποθήκες γης έναντι των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η εταιρεία, κατά το καταστατικό της,  θα μπορεί να κάνει απαλλοτριώσεις, αγορές, να αναθέτει μελέτες, έργα, να κάνει μισθώσεις και γενικά παραχωρήσει χρήσης, ενώ θα επιδοτείται από το ΠΔΕ ή από τον προϋπολογισμό. Στο άρθρο 17 προβλέπεται η σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s) με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και κτιρίων ή άλλων εγκαταστάσεων. Η πώλησή της, μαζί με όλα τα «περουσιακά της στοιχεία» ήδη μεθοδεύεται από το Invest in Greece!

Τα ερωτήματα προς τον απερχόμενο δήμαρχο Π. Φαλήρου είναι, κατ’ αρχην,  δυο:

1. Με ποιά ιδιότητα συμμετέχει ο κ. Χατζηδάκης στο ΔΣ εν λόγω εταιρίας; Αν χρησιμοποιεί την ιδιότητα του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου γι αυτη του την συμμετοχή, ποιόν ενημέρωσε και ποιό δημοτικό πρόγραμμα ή δέσμευση της δημοτικής του παράταξης υλοποιεί;

2. Ποιά είναι η θέση του απερχόμενου δημάρχου Παλαιού Φαλήρου για τον δημόσιο/ιδιωτικό χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από την συμμετοχή του στην εν λόγω ΑΕ;

soldiers after battle
Καντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση

2 σκέψεις σχετικά με το “Δ. Χατζηδάκης: Τι δουλεια έχει η αλεπού στο μνημονιανό παζάρι δημόσιας γης ?”

Σχολιάστε